A kampány előkészítési szakasz, avagy miért is öltözködnek a nők egy órán keresztül az indulás előtt

A kampány folyamata három fő szakaszra osztható. 

Az első szakasz a “trailer” vagy bevezető fázis amikor előkészíti az ember a kampány anyagokat, a második maga a kampány lefolyása ami 30-60 napot vehet igénybe, a harmadik pedig a kampány lezárása utáni befejező időszak, amelynek során elindul a gyártás illetve a kiszállítás és a vállalások maradéktalan teljesítése. A “trailer” fázis nagyon hasznos, érdemes rá nagyon odafigyelni mert ez az utolsó olyan időszak amikor még büntetlenül lehet változtatásokat eszközölni. Két fontos alapszabály van, hagyj időt a dolgoknak leülepedni és változtass! Minél alaposabban tervezi meg az ember ezt a folyamatot, annál kevesebb meglepetéssel találkozhat a lebonyolítás során, természetesen ez nem jelenti azt hogy egyáltalán nem találkozik meglepetésekkel. Ezek a váratlan helyzetek fognak rávilágítani azokra a pontokra amelyeket esetlegesen még nem oldott meg a termékével kapcsolatban. Ezért tartom ezt a leghasznosabb fázisnak mert itt lehet a legtöbbet tanulni. Megismeri az ember azt a felületet amelyen dolgozni fog, a csapatot amelyet összehozott és megismeri a piacon körülötte mozgó konkurenciát.

De miért is öltözködnek a nők olyan hosszasan az indulás előtt?

Azért mert nekik nem bejáratott sémáik vannak, hanem mindig az adott pillanatnak megfelelően próbálják kihangsúlyozni azokat a tulajdonságaikat amelyek éppen ott és akkor majd előnyösek lesznek, illetve megpróbálják elrejteni azokat a tulajdonságaikat, amelyek az adott helyzetben és az adott időpillanatban kevésbé előnyösek vagy kifejezetten előnytelenek. 

Az első, amire az ember rájön, hogy amit képzelt a termékével kapcsolatban, az az esetek túlnyomó többségében egyszerűen nem igaz. Például már létező sztárként tekint egy nem létező dologra, amely mindenki más számára még csak egy ígéret. Vagy bizonyos termék tulajdonság, amit jónak, elfogadhatónak és életképesnek ítélt, összehasonlítva a piaci versenyzőkkel vagy az előkészítés során felmerült kérdések alapján elégtelennek bizonyul. Összességében kiderül, hogy nagyon sok munka van még itt, így ebben a szakaszban felgyorsul a prototípus kialakításának folyamata csak úgy, mint a köré szerveződő elképzelt üzleti modell felépítése.

A mi esetünkben a gyártás előkészítése, az egyeztetés a kínai gyártókkal, valamint az addig érkezett visszajelzések alapján a tárgy köré épült gondolkodásunk megváltoztatása kapott hangsúlyt. Nagyon fontos hogy minden esetben amikor egy új információ kerül elő, a környezeti hatások és információk változtatnak a helyzeten, akkor változtatni kell a projekt elemein is. A folyamat nagyon hasonlít arra, amikor a kamaszkorba lép valaki.

A nehézség az, hogy minden egyes mástól átvett gondolat középszerűvé tesz, még akkor is ha csak sikeres kampányokat és sikeres termékeket tekint mintának az ember, könnyen belesüllyed a középszerűség posványába. 

Amit ebben az időszakban az ember megél és a szakmában optimalizálásnak hívnak az nem más, mint az álmaid és eddigi eredményeid szisztematikus megnyirbálása és ignorálása. Talán a legnehezebb része a dolognak az, hogy ne csapd be saját magadat. Nagyon fontos alapszabály még, hogy nem kell úgy csinálnod semmit ahogy a többiek csinálják, amennyire lehetséges próbálj meg új horizontot találni, teljesen újszerűen értelmezni és kommunikálni, mert semmi mással nem fogsz tudni kitűnni egy közegből, ahol rajtad kívül még 10 millióan ugyanezzel próbálkoznak. 

Sokkal fontosabb hogy a projekted szexi legyen, mint az, hogy tökéletes legyen, hibákat elkövetni lehet, sőt kell is. Senki nem várja el tőled hogy profi legyél, sokkal hitelesebb maradsz, ha amatőr szinten azt és úgy adod, ahogy csak te tudod.

Szintén fontos, hogy beszélj a terveidről minél több helyen, minél több embernek, minél többféleképpen. És ne szalassz el egy alkalmat sem amikor beszélnek rólad, az efféle kommunikáció segíti a saját folyamataid mélyebb megértését. Nyújtsd ezt az előkészítő fázist olyan hosszúra amilyen hosszúra csak tudod, végezd el az utolsó simításokat, töltsd ki az eddig ki nem töltött réseket, faragd le a felesleges sarkokat, találj jó szakembereket. Nagyon fontos, hogy ne titkolózz, merd az emberek kezébe adni a termékedet mert így rengeteg visszajelzést szerezhetsz.  

Ennek a hosszú tanulási folyamatnak egy pontján akár a másodperc tört része alatt történik meg majd a fehér villanás az agyadban és hirtelen összeállnak a dolgok, kirakódnak a puzzle darabjai és azt érzed, hogy megoldottad a problémát azon a szinten ahogy te meg tudtad oldani. Tőled ez a maximum, ebbe törődj bele és ünnepeld is meg!

Ami még hasznos tanács lehet számodra, hogy ne próbálj védekezni, mert a valóságban sem leszel ott minden egyes terméked mellett, ne a védekezésre készülj fel és a tárgyadat se védekezésre készítsd fel. Amint felhagysz a védekezéssel, több információt kapsz visszajelzés képpen, nyíltan megosztják veled a véleményüket mások, ha azt látják, hogy ezzel nem sértenek meg, mélyebbre jutsz az analízisekben és így nyílik igazán lehetőséged az eddig vázolt változtatásokra.

Végül tehát összefoglalva, az előkészítő szakaszban van lehetőséged megismerkedni azzal a tereppel ahol majd ezután nagyon rövid idő alatt nagy teljesítményt kell produkálnod, fel kell mérned a hadszíntéren fellelhető fegyvereket, eszközöket, tereptárgyakat és útvonalakat valamint a várható utazás körülményeit.

Gondolkozz róla, építsd fel az útvonal tervedet, a stratégiádat, mozgasd a csapataidat!

Ne feledd, senki sem egy levegővel jutott fel a Mount Everest-re!