A közösségi média, avagy a vízbe vetett kő és az új kasztrendszer

2020 tavaszára mi is elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, amikor meg akartuk mutatni magunkat a világnak. Telve hittel, elkötelezettséggel, kreativitással és frappánsabbnál frappánsabb ötletekkel nekivágtunk a világháló meghódításának.

Az internet hálózatot eredetileg arra hoztak létre, hogy ne vesszenek el információk illetve ne álljon le a rendszer eredetileg az iskolák közötti kommunikáció során, adat folyamok generálása folyt rajta.

Természetesen ismét elolvastunk mindent amit a dologról tudni kell, tájékozódtunk, meghallgattuk sok okos ember véleményét. Megosztottuk az általunk készített és legjobbnak vélt posztokat a legjobb időpillanatban, a legjobb korcsoportnak, a legideálisabb helyen, a legfrappánsabban megfogalmazva. Ami tőlünk tellett megtettük. Majd vártunk és nem történt semmi. Újra átgondoltuk, újra szerkesztettük, újra céloztunk. Megint semmi! Rájöttünk, hogy valamit biztosan nem értünk és az egész gépezet nem így működik. 

Az újratervezés művészetét kellett elsajátítani ahhoz, hogy az alábbi, most már nyilvánvaló dolgokat megtudhassuk a közösségi médiáról, az általunk leszűrt tanulságok tárháza következik :

1. A lavór mérete, amiben játszol, meghatározza annak törvényszerűségeit.

Mi Magyarországról indulunk és ez egy elég pici lavór. A vízbe dobott kő kelti a hullámokat de minél kisebb az edény annál hamarabb fordul vissza a hullámverés. Ez azt jelenti, hogy a LavosBall-al az általunk elért 100 ember az első kör. A 100 általunk elért ember által elért 100 ember a második kör ami már 10 000 fő. Az általuk harmadik körben emberek száma 1 millió, de ezután a hullámverés visszafordul és már csak a korábban elért embereket tudjuk ismét elérni. Ennek ellenére mi bízunk a magyar emberekben, hogy támogatnak minket a LavosBall világ szintű megmérettetésében. Magyarországon nagyjából a negyedik körben fordul vissza a folyamat, utána nem terjed tovább, ehhez képest az Egyesült Államokban ez nagyságrendileg 16 kör.

2. A közösségi médián keresztül nem tudsz eladni semmit, mert ott nem vevők vannak, hanem véleményezők, így meg se próbáld. A kereskedéshez keress más platformot.

Mi az Indiegogo-t találtuk meg erre a célra és ott indítjuk el a LavosBall közösségi finanszírozású kampányát rövidesen. Amire a közösségi média alkalmas, az egyfajta közösség építése, de ezt se te fogod építeni valójában, hanem a felhasználók maguk hozzák létre.

3. A közösségi média felületeken a valamivé válás történik egy nagyon erős véleménynyilvánító közegben.

Nagy hasonlóságot mutat azzal a szellemi játékkal, amelynek a lényege, hogy azt a választ kell adni egy kérdésre, amit a kérdező éppen elvár, vagy annak pont az ellenkezőjét adva válaszul kifejezni azt, hogy a válaszoló tisztában van a feltett kérdés értelmével.

A legjobban talán ahhoz a családi ebédhez hasonlít, amelyre a barátod vagy barátnőd elvisz hogy bemutasson a szüleinek. 

A valamivé válás folyamatának legfőbb tulajdonsága az, hogy nem vagyok még az, amivé válni szeretnék. Például ha boldog szeretnék lenni, akkor most még nem vagyok az.

4. Tartalmát tekintve az internet a legnagyobb szellemi használt árupiac és ennek megfelelőek a törvényszerűségei is. 

Mindenki mások gondolataival kereskedik itt és ezzel természetesen a közösségi média felületek is tisztában vannak, így általuk a másodlagos adatok gyűjtése folyik. Ők metaadatnak vagy adatbázisnak hívják, ezeket gyűjtik és elemzik nagyon komoly apparátusokkal, messze több információt megtudva a felhasználókról mint azt ők gondolnák. 

De félni mégsem érdemes tőlük, mert a valamivé válás folyamatában mindannyian hamis adatokat szolgáltatunk nekik. Ez alól csak a másodlagos adataink kivételek (pozíció, kapcsolati idő, érdeklődési kör, alapvető szokásaink) amiket úgy sem tudnánk elrejteni vagy eltitkolni a világban senki elől, mert hát a mindennapi életünk szerves részét képzik.

5. A közösségi média felületeken, amelyeket nap mint nap használunk nagyon szigorúak a játékszabályok. 

Ezen szabályok be nem tartása a klubból való kitiltást jelenti.

Néhány általunk a LavosBall kampány során érzékelt alapszabályt felsorolok:

  • Néhány másodperced van kiváltani bármilyen reakciót, ez egyesek szerint 8 mások szerint 2 másodperc.
  • Direktben kommunikálj, ne járd körbe, ne spilázd túl, tőmondatokban fogalmazz (néha már a 4 szó is túl sok).
  • Az ismétlés elhozza az ismertséget.
  • A kép gyorsabb mint a szöveg, a mozgókép gyorsabb mint a kép.
  • Egy ismert dallam függetlenül attól, hogy szereti-e valaki vagy sem, a negyedik másodpercben dopamin termelést generál és az ismerősség örömét okozza.

6. Önmagában a közösségi média nem életképes kell, hogy legyen valami hordozó felület, amelyre rátelepszik és ott kivirágzik. 

A legerősebb hordozó felületek a klasszikus médiumok, a sajtó, a televízió és a rádió.

Az újságokban vagy hírekben megjelent tartalmakra már nagyon erősen rá tud kapaszkodni a közösségi média és azokat még nagyobbnak és jelentőségteljesebbnek tudja feltüntetni.

Irányítani nem tud, de befolyásolni igen erőteljesen, ezen tulajdonságát használják ki sokan, mint ahogy mi is a LavosBall kampányuk során. 

7. A közösségi médiában kialakult kasztok és kartellek annyira körülhatároltak, hogy köztük az átjárás vagy nagyon körülményes, vagy egyáltalán nem lehetséges 

Körültekintően válassz kasztot amelyben elindulsz, mert a későbbiekben csak úgy tudsz átlépni más kasztokba, ha valaki meghív, de akkor is csak ideig óráig leszel a része.

A közösségi média nem a mezei futóverseny, hanem egy atlétikai pálya, ahol fel vannak festve a sávok és nem lehet össze vissza futkározni vagy hátrafelé futni.

 

Ezeket a szempontokat vesszük figyelembe a LavosBall kampánya során és minden sajtó megjelenésre ráerősítünk a közösségi média felületeinken.

Közben még mindig keresünk, kutatunk olyan érdeklődő emberek után, akiket foglalkoztat a LavosBall története és szívesen kommunikálnak róla a maguk kasztjában.