Business Plan, avagy kicsinek látszol innen, mondta a farkas

Bárki, aki egy új üzleti vállalkozásba kezd, a kezdeti szakaszban elkerülhetetlenül pénz és tőke forrásokat kell, hogy keressen a költségei fedezésére. Ezek a források általában nehezen hozzáférhetőek és nagy árat kérnek értük. Csak a kicsik alkotnak, a nagyok már csak választanak a költséges és bonyolult procedúrák által létrejött kész termékekből. A választás folyamata nagyon egyszerűen zajlik. Minden egyes befektető fejében van egy képzeletbeli vonal, ez a vonal mindenkinél máshol van, de az adott nagyságrendnek megfelelően azonosságokat mutatnak bizonyos befektetői csoportoknál. Minél nagyobb egy befektető, annál magasabban van a szint, és csak azokkal foglalkozik majd akik a vonal fölé küzdötték magukat. Csak azok a fűszálak érdeklik, amelyek túlnőnek  a horizontján, így minél komolyabb egy befektető annál kevesebb fűszálra kell koncentrálnia és ezáltal a választási lehetőségei is szűkösebbek, de ígéretesebbek is, kizárólag olyanok, akik már önerőből elértek egy bizonyos stádiumba.

1. Nem érthetsz mindenhez, bármennyire is szeretnél:

Az ötletgazda a kezdeti szakaszban minél több potenciális forrással kerül kapcsolatba, annál nyilvánvalóbbá válik számára, hogy nem tudja csak magának megtartani a termékét. A befektetők a támogatásért cserébe minden esetben nagy szeletet kérnek a tortából.

A mondat majd minden esetben ugyanúgy hangzik. Csináljunk egy közös céget amelyből 35% az én tulajdonom, te beleteszed a cégbe a találmányodat, én beleteszem a pénzemet, te dolgozol benne, a hasznot pedig elosztjuk a megfelelő módon. Természetesen a 35 %-ért beleszólási jogot is kérnek a folyamatokba, jobb esetben esetleg szakembereket biztosítanak, akik segítik is a projektet, de a legfontosabb szempont, hogy csak olyan dologba fektetnek, ahol biztosítva látják az eltökélt, rendíthetetlen megvalósítási szándékot.

2. Már keresnek, te csak tedd lehetővé, hogy megtaláljanak:

Szerencsémre nekem volt olyan befektető ismerősöm, akivel közeli baráti viszonyban voltam. Sok mindent elmesélt a hozzá hasonló emberek beállítottságáról. A pénz keresi az ötletet mondta többször és minden üzletnek  95 %-a maga az ötlet. Természetesen az üzleti megállapodás során minden befektető kisebbíteni próbálja majd az ötlet jelentőségét, bármennyire tisztában vagy is annak valós voltával.

3. Mindig szórakoztatóbb más pénzét költeni:

A megvalósításhoz szükséges tőkét megpróbálhatja az ember pályázati úton is elnyerni, ez nagyobb függetlenséget biztosít. Ezt viszont csak úgy tudja megtenni, ha van egy jó pályázat írója, aki máris plusz költséget jelent, valamint ha van saját mozgósítható anyagi forrása, mert ezt sajnos finanszírozni kell és az esetek túlnyomó többségében rendelkezni kell befektethető önrésszel a pályázat megnyeréséhez.

4. Olvass el mindent a témában, hogy a későbbiekben mindazt elfelejthesd:

Eleinte természetesen én is olvasgattam, keresgéltem, utánajártam sok mindennek, megpróbáltam megérteni, megtanulni, amit csak lehetett. Nyilvánvalóvá vált, hogy a legtöbb dologhoz nem értek, és ahogy érzitek, nem is akarok érteni. Soha nem akartam kereskedő vagy marketinges lenni, mert akkor az lettem volna. Ezek önálló szakmák, nem érthet hozzájuk mindenki. A létező legjobb tanácsok egyike amit kaptam, hogy keressek egy olyan szakembert, aki legalább olyan jó a gazdasági és kereskedelmi életben, amilyen te vagy a magad területén, oszd meg vele a problémáidat és a kettőtök energiájával írjatok fele annyi idő alatt egy sikertörténet. Nekem Juli kolléganőm segített ebben. 

Én folyamatosan álmodoztam, míg ő a lábamnál fogva ráncigált vissza a földre, és teszi ezt azóta is. A nehézség az, hogy a hozzá hasonló emberek nem szaladgálnak csak úgy a világban, nehéz őket megtalálni és rendszerint valaki már lecsapott rájuk és nagyon nagy összegekért alkalmazza is őket.

5. Ha a pénz nem is boldogít, de az okos pénzzel legalább lehet beszélgetni:

A következő forrás, ami szóba jöhet, az okos pénz. Az okos pénznek megvan az a tulajdonsága, mint a neve is mutatja, hogy nem csak pénzről van szó, hanem olyan lobbi értékről és szaktudásról, amit a pénz birtokosa rendelkezésre bocsát az anyagiakkal együtt. Természetesen az okos pénz messze többet ér, mint a pénz önmagában. Az, aki csak pénzt ad, nem akar dolgozni, azt szereti, ha más dolgozik a tőkéjével. Az okos pénz viszont maga is dolgozik, segít.

6. Tegnap találkoztam a pénzzel, rég nem láttuk egymást, elbeszélgettünk, de rohannia kellett:

Sok időt és energiát lehet áldozni az okos pénz keresésére. Rendszerint akkor derül ki, hogy elég okos e, amikor már dolgozol vele, mert információkat szerezni ezt megelőzően nem nagyon lehet. És eljöhet az a pillanat, amikor kiderülnek a rendelkezésre álló szakember kvalitásainak korlátai, ami nem szerencsés. 

7. Ez eddig remekül hangzik, de a saját verzióm nekem jobban tetszik:

Tartsd meg a hibázás lehetőségét és ennek ódiumát, tehát minél kevesebb beleszólást engedj a dolgaidba. A tanácsokat hallgasd meg, a döntéseket magad hozd meg, ne dönthessenek a fejed fölött. Az üzleti tevékenység, kampány vagy marketing stratégia kidolgozása során törekedj arra, hogy ne maradj középszerű! A szokványostól eltérőnek nagyobb esélye van a sikerre, mint a sokak által bejárt, optimalizált, szokványos útvonalak közül bármelyiknek is. Ne legyél olyan, mint bárki más, ne állj be a sorba!

Tehát olyan típusú befektetőt kell keresni, aki okos pénzzel rendelkezik és kevésbé szól bele a dolgok menetébe, de ellát azokkal a tanácsokkal, amelyekre szükséged lehet azokon a területeken, amelyekhez nem értesz.

8. Minden cég alapításának legfontosabb és első kritériuma, hogy tudd, kinek fogod majd eladni az egész céget, ha eljön az ideje:

Az üzleti terv, amit ilyen esetben érdemes kialakítani: add el minél gyorsabban és minél nagyobb számban, minél nagyobb hírveréssel a termékeidet. Ha szerencséd van és elég jól megmutattad magad a világban, akkor lehetőséged van rá, hogy egy nagybefektető megvásárolja tőled az egész ötletedet, nem csak a találmányodat vagy a legyártott darabokat, hanem akár a szabadalmi jogokat is. De előbb el kell jutnod odáig, hogy te legyél az egyik fűszál, amelyik elég magasra nőtt. 

Sok-sok befektetővel történt beszélgetés után legígéretesebbnek számomra a közösségi finanszírozási felületek ígérkeztek, mert ezek a felületek elég rövid idő alatt elég nagy hírverést csapnak a termék körül, ezzel megteremtik azt a lehetőséget, hogy gyorsan magasra nőjön egy fűszál, ráadásul egy olyan üzleti térben, ahol már érdemes tárgyalásokba kezdeni, ahol csekély mértékben szólnak bele a tevékenységekbe és inkább csak tanácsokkal látnak el. Valamint ilyen módon hozzáférhetsz egy olyan teszt felülethez, amelyhez hasonlót saját finanszírozással nagyon nehézkesen tudnál létrehozni.

Egyetlen olyan üzletembert találtam csak, akivel szívesen csináltam volna végig ezt a projektet, de ő sajnos időközben elment, meghalt. Így második opcióként, B tervként a közösségi finanszírozás mellett döntöttem, de erről majd a következő fejezetben mesélek.